Новини

Представники ІУНІ взяли участь у круглому столі, присвяченому економіці здоров’я, як елементу майбутнього України

 

 

21 листопада у Таврійському університеті імені В.І. Вернадського (Київ) відбувся науково-практичний круглий стіл «Від територіальної системи громадського здоров’я – до місцевої економіки здоров’я: інноваційний порядок денний для громад». Організаторами події виступили Національна науково-технологічна асоціація України, Спілка промисловців і підприємців України, ГО «Об’єднання народного контролю України».

Основною темою круглого столу стало здоров’я громадян, як поняття, яке включає в себе не лише фізичне благополуччя. У вступному слові модератор дискусії Юрій Сенюк наголосив, що Україна – не настільки багата країна, щоб її громадяни могли дозволити собі якісне лікування. За його твердженням у розвинених країнах, наприклад, США, на одного громадянина припадає 9 тисяч доларів медичних витрат щорічно. Для України навіть у п’ять разів менша цифра є недосяжною. Тому єдиний вихід – не доводити ситуацію до хвороб і необхідності лікування, а дбати про здоров’я постійно, спираючись на підтримуючі і діагностичні практики. Ця інтенція і лягла в основу концепту економіки здоров’я.

Спікери круглого столу всебічно розглянули ситуацію, пов’язану зі здоров’ям українців та висунули низку інноваційних ідей та методик, які дозволять її покращити. У виступах звучали тези про біоекономіку, як інноваційний фундамент економіки здоров’я, сучасну науку про життя і здоров’я (міждисциплінарний підхід до формування цілісних уявлень про громадське здоров’я та природні екосистеми його розширеного відтворення), необхідність підготовки санологів – фахівців для Національної системи громадського здоров’я в Україні.

Кілька доповідачів зосередилися на презентації напрацьованих в Україні технологій та методів: сучасні центри і кабінети громадського здоров’я ОТГ на базі інноваційних технологій інтегральної діагностики та системної корекції функціонального стану організму «Алтимед», тренажер хребта «Горбунок», який дозволяє позбавитися хвороб хребта, які стали епідемією в постіндустріальну епоху, біоцифровий університет 4.0, як сучасна цифрова платформа стратегічного планування та управління розвитком регіональних систем економіки здоров’я.

Голова правління ГО «Інститут української національної ідеї» Анатолій Жуковський виступив з презентацією «Духовні аспекти громадського здоров’я та гуманітарного капіталу територіальної громади». У виступі він наголосив, що лише духовний розвиток є тим джерелом, з якого людина може черпати енергію та ідеї для самостановлення у гармонійному, цілісному та здоровому вимірах. Концентрація тільки на матеріальних підходах та технологіях не здатна забезпечити сталого розвитку української громади.

kiev 22 11 1

kiev 22 11 2